Novi pogled na zastakljeni balkon

Što prvo pomislite kada čujete termin “zastakljeni balkon”? Arhitektonska noćna mora, kič, upropašten prostor, zatvoreno i zagušljivo umjesto da bude otvoreno i prozračno, ne? Što ako vam kažemo da zastakljivanje ne mora biti trajno, da stakleni paneli mogu biti veliki, moderni, kombinirani sa profilima u boji antracita, drvenim gredicama, pergolama i lako rasklopivi, a zastakljenu prostoriju po potrebi i u zavisnosti da li je ljeto ili zima možete otvarati i zatvarati. Prostor koji je zimi zapušten i neiskorišten može se ušuškati i koristiti kao zimska bašta na kojoj ćete piti kavu, primati goste, družiti se i na sigurno skloniti od hladnoće svoje biljke mezimice. Posle ovih prijedloga promijenit ćete mišljenje i poželjeti imati ovakav “stakleni vrt” u svom domu.


Stakleni paneli i pergola

Stakleni paneli kombinirani sa pergolom čine veoma popularan izbor i rješenje koje zadovoljava visoke estetske kriterije. Ovaj dodatni prostor zastakljivanjem postaje zapravo još jedna soba gratis i to soba u dvorištu, okružena zelenilom. Svaki stakleni panel izgleda kao umjetnička slika puna neba, sunca, drveća i cvijeća.

Kuhinja i terasa čine jednu cijelinu

Harmonika vrata suvremenog dizajna povezuju dvije prostorije – kuhinju i balkon pa tako jedna funkcionira u produžetku druge. Ovakvo rješenje je idealno za veća porodična okupljanja ili zabave za prijatelje dok se kuha i druži, jer interijer i eksterijer postaju jedno ili se fizički odvajaju po vašoj želji.

staklena terasa

Balkon na kojem se druži, objeduje i gaje biljke tokom cijele godine

Bilo da se nalazi u kući ili stanu, daje vam ono najbolje od vanjskog prostora a to je sunce i pogled na prirodu koja vas okružuje, kao i najbolje od unutarnjeg prostora a to je toplota, ugodnost i povezanost sa ostalim prostorijama vašeg doma.


Idealno rešenje za kafiće i restorane

Sklopi-rasklopi za tren oka

Staklena vrata se za tren slože kao špil karata i ne zauzimaju mnogo prostora tako složena. Naprotiv, dobivate otvoren i zatvoren prostor kad god poželite.

Baštenska kućica

Zamišljate li sebe u kućici u dvorištu u kojoj se u zatvorenom dijelu možete izolirati da radite (atelje, kancelarija), a otvoreni dio služi za uživanje ili maštate o potpuno samostalnoj cjelini koja je pravi mali staklenik u kojem rastu vaše ideje?

Vikendica u staklu?

Staklo možda nije prvi i uobičajeni izbor kada se razmatraju materijali za gradnju vikendice, ali veliki stakleni paneli i staklena vrata učinit će da se i kada ste u zatvorenom osjećate kao da ste na otvorenom, u šumi, među drvećem. Malo više posla oko održavanja staklenih površina s druge strane će vam donijeti pravi boravak u prirodi i predivan pogled u kojem možete uživati bez ikakvih smetnji.

 

Zimska bašta

Zimska bašta funkcioniše kao nadogradnja, produžetak vašeg doma i pravilno osmišljena dodaje vašem domu još jednu prostoriju koja se maksimalno može iskoristiti tokom cele godine. Stakleni paneli sa ili bez profila omogućavaju da u potpunosti otvorite prostor kada stigne lepo vreme. Kada dođe zima, inače zapostavljena terasa može se zatvoriti i zagrevati, pa na taj način dobija novi život i postaje prostor za druženje i opuštanje.

fotografije:

www.frenchyfancy.com

www.decoholic.org

progetti.habitissimo.it