umarells

Znate li što je to Umarell?

Stariji muškarac, umirovljenik sa šeširom, obvezno sa rukama na leđima koji promatra radove na putu ili gradilištu, dok se popravlja semafor, popločava ulica, ili kopaju temelji za novi građevinski objekt usput dajući radnicima sugestije i komentare koje nitko nije tražio. Zvuči poznato? 

U Bologni je ova pojava toliko rasprostranjena da je stekla i naziv – Umarell (na lokalnom dijalektu “mali čovjek”, a riječ je dobila i oblik Umarells u množini, sa engleskim nastavkom “s” radi komičnog efekta). Umarelli su dakle ljudi koji su u mirovini i nemaju što raditi, pa se, da bi bili od koristi, “miješaju ” u tuđe poslove. Od ove godine riječ Umarell je ušla čak i u rječnik talijanskog jezika. Pojedinačno ili u grupama, oni kritički promatraju radove i daju upute.

umarell

Ovaj fenomen počeo je da prati prije petnaestak godina bloger Danilo Masotti koji je dokumentirao svoje omiljene lokalne Umarelle. Zapravo ih ima po cijelom svijetu i jedan mali Umarell čuči u svakom od nas, da budemo iskreni.

umarell observing construction works

Ukoliko je gradilište ograđeno, oni pronalaze način da provire preko ograde, a u nekim mjestima ih čak honorarno plaćaju da nadziru gradilište i primijete eventualnu krađu materijala, imaju svoju Facebook stranicu i mogu da se nadmeću za prestižnu nagradu Umarell godine. U Bologni su dobili čak i trg koji nosi njihovo ime Piazzetta degli Umarells, a posebno je interesantna aplikacija uz pomoć koje mogu da prate sva aktualna gradilišta u gradu. Čak je moguće kupiti figurice Umarella u raznim bojama koje će vas nadzirati dok radite! Slažemo se – ne možemo bez njih i oni su zaista autentični dio naših gradova… sve dok nam ne dijele svoje savjete.