Pametne kuće


Pametna kuća je inventivni koncept savremenog domaćinstva koji ukućanima pruža potpuni komfor i kontrolu nad svojim domom, sa izuzetnom uštedom energije i odličnim odnosom cene i korisnosti.

Pomoću ekrana osetljivog na dodir (touch screen), interneta, daljinskog upravljača ili telefona upravlja se sistemima koji su automatizovani da odgovore na svaku vašu potrebu. Bilo da su u pitanju stambeni, poslovni, ugostiteljski ili javni objekti, „smart“ tehnologija je primenjiva na sve. Od vode koja se reciklira do roletni, žaluzina i brisoleja na elektropogon koje kontroliše centralni nadzorni sistem – ova kuća radi po vašoj želji i kada niste prisutni.

Udobnost i sigurnost „na klik“

Osvetljenje i ozvučenje određene jačine i u određeno vreme, roletne, žaluzine ili brisoleji koji se podižu/rotiraju na klik iz kreveta, muzika koja svira u kuhinji, a na displeju se prikazuju recepti, kuhinja koja je pametna toliko da štedi vodu i energiju, te da pruža bezbednost u slučaju da posuđe predugo ostane na zagrejanoj ringli. Zvuči futuristički, a zapravo je naša sadašnjost. Bezbednosni sistem kojim se upravlja preko pametnog telefona (ako deca dođu iz škole dok ste vi na poslu ili na putovanju), regulacija temperature, svetlosti i jačine mlaza vode u tuš kabini/kadi, upotreba solarne energije, voda koja se “reciklira”, iskorišćavanje snage vetra samo su neke od prednosti pametnih kuća. Ne samo uz pomoć tehnologije nego i položaja, materijala, dizajna i načina gradnje, kuća se leti sama hladi, a zimi greje čemu znatno doprinosi i pozicija na koju će biti postavljeni vrata i prozori.

Pametna zaštita od sunca

Zaštita od sunca objedinjeni je pojam za roletne, brisoleje i žaluzine, a revolucija u njenoj proizvodnji svakako je zaštita od sunca koju pokreću elektromotori. Jednostavnim klikom na dugme daljinskog upravljača zaštita se podiže ili spušta pojedinačno po numerisanim pozicijama ili celokupna odjednom, što predstavlja najudobniji način upravljanja zaštitom od sunca. Štaviše, klimatski senzori regulišu zaštitu od sunca s obzirom na vremenske prilike kao što je sunce, vetar ili kiša. Osim toga, roletne, žaluzine i brisoleji na elektropogon mogu se jednostavno povezati sa centralnim nadzornim sistemom (CNS) koji je sastavni deo pametnih kuća. Podešavanjem funkcija na daljinskom upravljaču određene roletne, žaluzine i brisoleji čak se mogu podići ili spustiti u određeni sat ili dan po vašoj želji (stvarajući utisak da ste kod kuće, iako ste odsutni). Zaštita od sunca može imati i protivprovalnu funkciju tako da se npr. roletne se automatski zaključaju u donjem položaju.

Više o zaštiti od sunca na elektropogon možete pogledati na sledećem linku: https://strojoremont.com/proizvodi/zaluzine/zaluzine-krpan/