Novi trendovi u dizajnu enterijera za 2018


Ko određuje šta će ove sezone biti u modi kada je uređenje prostora u pitanju? Kako možemo predvideti koji će stil postati omiljen? Shabby chic i boho, art deco ili Memphis, rustika ili industrija, raskoš ili minimalizam, mint plava, žuta ili lavanda? Jedno je sigurno, u časopisima i na sajmovima arhitekture i dizajna primetne su sledeće tendencije:
Foto: Moving mountains furniture

Bečka secesija

Vodeći dizajneri donose nam ove godine pravi preporod ovog umetničkog pravca iz XIX veka. Raznovrsni radovi umetnika koji su tad stvarali ne mogu se podvesti pod jedinstven stil, ali je svakako prepoznatljiv i upečatljiv. Zgrada Secesije u Beču ikona je ovog arhitektonsko-umetničkog pravca. Čiste geometrijske forme sa istovremeno kitnjastim detaljima (cvetići, listići, ptice), printovi i dezeni inspirisani delima Gustava Klimta, nalik-na-žolnai vaze i činije neobičnih oblika, dah egzotike. Neka vam Koloman Moser i Josef Hoffman, utemeljitelji secesije, budu inspiracija.


Chiara Andreatti: https://www.designboom.com/design/fendi-welcome-chiara-andreatti-design-miami-12-06-2017/

Cigla

Fascinacija dizajnera enterijera ciglom pokazuje rastući trend povratka organicizmu i prirodnim materijalima. Sudeći po stranicama vodećih magazina za dizajn i arhitekturu, nameštaj inspirisan opekom biće hit ove sezone. Dizajneri koji su na izuzetan način prigrlili ovaj koncept su: Maria Brunn + Anne Dorthe (http://mariabruun.com/maria-bruun/bricks-of-time), Vonnegat/Kraft + Kneip (https://www.fastcodesign.com/90127314/new-furniture-collection-elevates-brick-from-humble-building-material-to-work-of-art), a interesantno je i posuđe Murmull (https://www.murmull.com/webshop/).

Terakota

Keramika sa utisnutim šablonima, od vaza i činija do polica i čitavih stolova za ručavanje. Glina je in.


Foto: https://www.artsy.net/artwork/chris-wolston-colibri-plant-chair

Valovito

Školjkasti i vijugavi rubovi, lukovi i „karneri“, uklapaju se u sveprisutnu naklonost dizajnera ka organskim oblicima. Kredenac od lipe i javora sa prirodnim čvorovima drveta leske sa skrivenim vratima, obojen prirodnom netoksičnom mlečnom bojom po ceni od 48.000 dolara pravi je primer ovog trenda. Neobavezno, sirovo, grubo obrađeno, monolitno, takozvani „lumpy“ stil koji spaja apstraktnu skulpturu i dizajn takođe je must-have ove godine.


Foto: Christopher Kurtz http://www.patrickparrish.com/contemporary/collection/christopher%20kurtz/item/1522

Stakleni blokovi su opet u modi

Ako ste mislili da su pregradni zidovi od staklenih blokova stvar prošlih vremena, varate se, jer će transparentne kocke koje na izuzetno lep način propuštaju svetlost dati retro pečat vašem enterijeru bila u pitanju trpezarija, bar, svetlarnik, hodnik, kancelarija ili detalj u kupatilu.