Dizajn interijera: Koje će boje biti u trendu 2021?


Godina koja je pri kraju bila nam je svima teška i stiče se dojam da svi jedva čekaju da se završi. Zbog pandemije nam se život preselio doma i svi smo vodili računa da bar na neki način taj prostor učinimo ugodnim i uređenim. Da li uslijed dokolice u karanteni ili zbog toga što smo čak i posao preselili u svoj dom i morali improvizirati nekakav office u kućnim uvjetima, svi smo se pomalo okrenuli dekoriranju doma, sitnim popravkama, “uradi sam” hobijima, renoviranju i oplemenjivanju prostora u kojem smo proveli ovu godinu.

Niko nam ne garantira da ćemo narednu godinu provesti potpuno bezbjedni i slobodni, ali se radujemo novim trendovima i novim projektima. Proizvođači boja i farbi već su najavili nove palete boja za 2021

Benjamin Moore, Color trends 2021, Aegean Teal

Smirujuće boje

Dizajn interijera usko je vezan za život i raspoloženje u određenom prostoru, a uslijed ove situacije koju nam je pandemija nametnula gotovo je izvjesno da ćemo u prostoru svog doma provoditi mnogo vremena. Okolnosti su veoma stresne, pa boje oko nas treba da imaju terapeutsko dejstvo i da nas ne razdražuju već smiruju.

Plava, zelena i ljubičasta smatraju se smirujućim bojama, a pored ovih “hladnih boja” interijer možemo razveseliti i nekim toplim bojama kao što su narančasta, žuta i crvena ali u pastelnijim tonovima koji nisu jarki već imaju “mirniji” efekt.

Pier Chatel Innocenti, Unsplash

Na valovima egejske plave

Ove godine nije bilo moguće uživati na valovima plavog mora, a ni situacija za naredno ljeto nije baš obećavajuća. No, nitko nas ne sprečava da u egejskoj plavoj uživamo u svom domu i odmaramo oči. Egejska plava (Aegean Teal) zapravo je boja između plave i zelene i to u zagasitom, tamnijem tonu.

Ova tamna tirkizna boja daje prostoru sofisticirani look. Bilo da se odlučite za krečenje cijele prostorije u ovu boju ili samo za pojedinačni detalj, doprineti ćete tome da interijer izgleda dekoriran s ukusom, ozbiljno i promišljeno.

Prestižna američka kompanija za proizvodnju boja za interijere i eksterijere “Benjamin Moore” koja nameće trendove i postoji još od 1883. godine upravo je ovu boju iz svoje palete proglasila pobjednicom za narednu godinu. Jedna od ideja je i da okrečite samo jedan zid u “egejsku plavu” ili da u ovoj boji bude samo na primjer fotelja ili sofa, što će također biti efektno.

Jennifer Grismer, Unsplash
Don Ross, Unsplash

Kako uskladiti ovu boju?

Tamno tirkizna boja odlično se slaže uz bijelu (uz bijele kuhinjske elemente, bijele stolice, bijele okvire za slike) kao i uz boju svijetlog drveta: police, namještaj, parket, ram prozora, lampe itd.

Koje će još boje biti trendy?

Senf žuta, topla naračasta, šerpa plava, prljavo roze, tirkiz, tamnoljubičasta, boja lavande boje su koje su u trendu već nekoliko godina kada je dizajn interijera u pitanju.

Toliko se dobro daju kombinirati uz svaki prostor da će opstati i u novoj sezoni kao potpuni hit.

Patrick Tomasso, Unsplash