antracit

Antracit – boja o kojoj se priča


Antracit predstavlja tvrd mineral sastavljen od raznih vrsta uglja, ali ga je nažalost sve teže naći u prirodi jer ga ima sve manje. Boja ovog uglja o kojoj bi se mogle voditi duge rasprave da li je zapravo siva ili crna, postala je sinonim za istovremeno i savremeno i klasično, ili što bi se reklo ‟antracit je nova crna”.

Sofisticirano i savremeno

S obzirom da je siva boja mešavina ahromatskih boja (crne i bele), predstavlja odličnu podlogu ili detalj koji se savršeno može upariti sa svim ostalim bojama. Kako prethodne, tako i ove sezone sve se češće spominjala antracit boja kao dezen u trendu, a njeno vreme tek dolazi kada su u pitanju arhitektura, građevinarstvo, dizajn i uređenje doma.

U dizajnu enterijera kao veoma efektni pokazali su se sivi frontovi kuhinjskih elemenata, sive granitne pločice, radne površine u tamnosivoj, gotovo crnoj boji, postolje za lavabo u ugljanim tonovima, slavina u antracit boji ili na primer samo jedan naglašeni zid okrečen u sivo u prostoriji, sivi kauč, dekoracija u sivoj boji u vidu ramova za slike, vaza, sveća. Uz tamnosivu osim crne i bele, odlično će doći do izražaja boje: limeta, tirkiz, žuta, boja sleza, boja morske pene, prljavo roze, ljubičasta, koralna… Što se spoljnog izgleda objekata tiče, sve zastupljeniji su tamnosivi i crni crepovi u skandinavskom stilu, a za tamnosivim vratima i prozorima vlada prava pomama.

Između sive i crne

Paleta sivih nijansi kreće se u rasponu od 7000 do 7021 (RAL oznaka), a famozna antracit boja zauzela je broj RAL 7016. Prozorski ramovi, štokovi, vrata, garažna vrata, skrinovi, roletne, žaluzine, venecijaneri sve se više naručuju u antracit boji bilo da su u pitanju stambeni ili poslovni prostori. Antracit boja profila se izuzetno slaže kako uz belu fasadu, tako i uz crvenu ciglu u zavisnosti hoćete li da postignete nordijski ili britanski stil. Za holandski izgled fasade važan je kontrast sa belom ili čak da je i fasadna cigla u izrazito tamnom tonu, a ne treba izbegavati ni antracit roletne, šalukatre i žaluzine.

Ne ustručavajte se da nam se obratite i proverite imamo li stolariju, žaluzine, roletne, brisoleje i garažna vrata u antracit boji po vašoj želji i meri:

https://strojoremont.com/zahtev-za-ponudu/